24 Mart 2023 Cuma

Mart 24, 2023

 Ramazanda oruç esnasında baş ağrısı girerse ne yapmalı ne yapmamalı

Ramazanda oruç tutan kişilerde beslenmek alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle baş ağrısı görülebiliyor. Uzun süreli açlık ve sıvı tüketiminin yetersizliği kronik baş ağrısı sorunu yaşayanları etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Oruçluyken ilaç içmek de mümkün olmadığı için bu ağrılardan nasıl kurtulacaklarını merak edenler konuya dair araştırma yapıyor. Peki, oruçluyken artan baş ağrılarını geçirmek için ne yapmalı, hangi davranışlardan kaçınılmalı?




KALİTELİ UYKU ŞART

Bir kişinin günde ortalama 6-8 saat uyuması gerekir. Saatin altında uyumak hem gün içerisinde halsizliğe neden olur hem de açlık ve susuzuktan ötürü sinirli bir yapıya bürünmenize yol açar. Sık sık başı ağrıyan kişiler uykularını düzene sokmalıdırlar.

Yeterli miktarda su tüketmemek de sağlık açısından skaıncalıdır. Az su içmek dehidratasyon da denilen vücudun susuz kalması olayına sebep olur ve kişi bu sebeple baş ağrısı yaşamaya başlar. Ramazan ayı yaz dönemine denk geldiğinde havaların ısınmasından ötürü ciltte buharlaşma ve solunum yolu ile 500-700 mililitre arasında su kaybı yaşanır. İdrarla 1 litre su kaybı yaşandığı da baz alındığında bir bireyin günde en az 2-2.5 litre su tüketmeye dikkat etmesi gereklidir. Gün boyu suzsuz kalmamak için akşam iftar vaktinden sahur saatine kadar yeterli miktarda su tüketilmelidir.

Nane, lavanta gibi bazı aromatik yağların rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bu yağlar şakaklara sürülerek kullanılabilir. İsteyen kişiler, 1 kase kaynamış suya birkaç damla damlatıp buharını koklayarak da baş ağrısının önüne geçebilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder